Blog
 
Dünya Çapinda Bir Is - Uluslararasi Finans Uzmani
Dünya Çapinda Bir Is - Uluslararasi Finans Uzmani

Bankalar ve farkli mali kuruluslar ile sirketlerin uluslararasi finansal izlenimlerini planlama, uygulama ve kontrol islemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip kisidir. Sayisal düsünme gücüne ve çözümsel düsünme yetenegine sahip, parasal konulara ilgi duyan, gelecegi öngörebilen,  sistemli ve düzenli çalisma aliskanligina sahip zamani iyi kullanabilen, gerilim altinda çalisabilen, takim çalismasina yatkin, ikna yetenegi olan ve sorumluluk sahibi, hizli karar alabilen kimseler olmalari gerekir.

Uluslararasi Finans Uzmani, islerine ofis ortaminda oturarak yürütülür. Çalisirken birinci derecede verilerle ilgilidir. Çalisirken düsünme, arastirma yapma gibi zihinsel faaliyetlerde bulunur. Çalisirken isletme içinde isletmenin muhasebe birimi, üst yönetim ile isletme disinda müsteriler ve finansal kuruluslarla, mali ve finansmanla ilgili kamu ve özel kurulus yetkilileri ile iletisimde bulunur. Kamu sektöründe ise girmek isteyenler Kamu Personeli Seçme Sinavina (KPSS) girmek zorundadirlar. Bu bölümden mezun ögrenciler ulusal ve uluslararasi sirketlerin finansal analiz bölümlerinde, yurt içi ve yurt disindaki bankalarda, araci kurumlarda çalisabilirler. Ingilizce ve bilisim teknolojilerini çok iyi kullanabilen mezunlar, özel sektörde ve çok uluslu sirketlerde is imkani bulabilmektedirler. Bunun yaninda, kamu kuruluslarindan IMKB, SPK, Merkez Bankasi, Dis Ticaret Müstesarligi, Hazine Müstesarliginda; uluslararasi alanda ise Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlarda istihdam edilebilirler. Uluslararasi Finans bölümü mezunlari ulusal ve uluslararasi çesitli sirketlerde finansal analist, muhasebe bölümü yöneticisi, stratejik planlama faaliyetlerinin sorumlusu, uluslararasi finansal kuruluslarin temsilcisi gibi görevleri üstlenebilirler.

Bölüm mezunlari kendi alanlarinda çalisabilecegi gibi benzer alanlarda da genis çalisma alanina sahiptir. Yakin gelecekte ülkemizde bankalar, borsalar ve tüm mali kuruluslarin gerek boyut gerekse teknolojik açidan daha önemli büyüme ve gelismelere sahne olacagi beklenmektedir. Bu çalisma alanlarinda bilgisayar ve internet teknolojisinin kullanimi sinirsiz bir sekilde gelismekte ve bu alana merakli gençler için çok cazip firsatlar sunmaktadir. Çagdas mesleki bilgi ile donatilmis, bilgisayar uygulamalari yapabilen, bir veya daha fazla yabanci dili olan bölüm mezunlari genis ve cazip is olanaklari bulabilirler. Bankalar, borsalar ve mali kuruluslarin disinda reel sektör firmalari bünyelerinde de çalisma olanagi bulabilirler. Bölüm mezunlari finans uzmani, portföy yöneticisi, yatirim projesi uzmani, borsa uzmani, bankacilik ve para ekonomisti, dis ticaret uzmani, banka yöneticiligi gibi isler yapabilirler. Alanlari ile ilgili serbest çalisabilirler. Ancak, mezun olduktan hemen sonra bu konuma gelmek mümkün degildir. Genellikle çesitli kurum ve kuruluslar, mezunlari sinavla uzman yardimcisi olarak istihdam edip, belirli bir hizmet içi egitim ve deneyimden sonra belirtilen pozisyonlara yerlestirmektedirler. Ayrica bölüm mezunlari, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültelerinin benzer bölümlerinden mezun olanlarin basvurabilecegi kamu ve özel sektör kuruluslarinin uzman yardimciligi veya müfettis yardimciligi sinavlarina katilabilirler.

Uluslararası Finans Uzmanı, İMKB, SPK, Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası, Finans, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Finans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri