Blog
 
Hukuk Sekreterliği
Hukuk Sekreterliği

Adalet teşkilatı, hukuk baroları, avukatlık büroları, hukuk müşavirlikleri gibi kurum ve kuruluşların yazılarını yazan, kayıtlarını tutan kişidir. Yetenekli ve görsel işitsel belleğe sahip detayları dikkat edebilen, pratik iş yapmaktan sıkılmayan, soğukkanlı, güven sahibi, güvenilir,  efendi ve kibar, kişilerle kolay diyalog kurabilen,  düzgün diksiyon ve fonetik bilgisine sahip,  sıkıntılar karşısında çabuk ve doğru karar verebilen adaylar olmaları gerekir. Yabancı dil bilgisi kariyer"de başarıyı artıran unsurların başında geliyor. Hukuk Sekreterleri ofislerde çalışırlar. Ortam genellikle kalabalık ve gürültülüdür. Sekreter zaman zaman adalet saraylarına veya başka bazı ofislere gitmek için kent içi veya kent dışına seyahat etmek durumunda kalabilir.

Adliye teşkilatında, avukatlık bürosunda, baro"da, hukuk müşavirliği veya özel işletmelerin hukuk servisi ya da icra takip servislerinde çalışırlar. Son zamanlarda genellikle hukuk bürolarında sekreter olarak çalışan kişiler yaygın olarak lise veya dengi okul mezunu olup, işe girmek için daktilo bilgisi dışında önemli bir şart aranmamaktadır. Ayrıca hukuk öğrenimi yapan öğrenciler de beceri eğitimini bu tür hukuk bürolarında yaptıklarından, staj sırasında genel büro işleri kapsamına giren görevleri de zaten yerine getirmektedirler. Ancak mesleki eğitim veren lise dengi meslek liselerinin yaygınlaşması durumunda daha iyi tanınması bu mesleğe olan talebi artırabilecektir. Eğitim sonrası kazanç çalışılan iş yerinin özel veya kamu iş yeri olmasına göre değişmektedir.

Özel iş yerlerinde ücret anlaşmaya göre değişmekte, ilk başlayışta genellikle asgari ücret uygulanmaktadır. Ancak aynı işyerinde gösterilen performans ve kıdeme göre ücretlerde artışlar olmaktadır.
Meslek liselerinin “Büro Yönetimi ve Sekreterlik” alanının "Hukuk Sekreterliği" dalından mezun olanlar istedikleri takdirde ÖSYS Kılavuzlarında belirtilen ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ayrıca mezunlar, yüksek öğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYS Kılavuzlarında belirtilen programlara yerleştirilebilirler. Hukuk bürolarında veya avukatlık bürolarında çalışanlar bürolarına ait teknolojik yenilikleri kurs vb. yollarla takip ederek kendilerini geliştirebilirler, “Yönetici Sekreter” olabilirler.

Adalet teşkilatı, hukuk baroları, avukatlık büroları, hukuk müşavirlikleri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Hukuk Sekreterliği, Yönetici Sekreter