Blog
 
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İlişkiler

Yuvarlak ve bölgesel dönemde politik, ekonomik ve sosyal gelişmeleri, uluslararası sistemin yapısı ve işleyişini, sistem içinde yer alan devletlerin, uluslararası örgütlerin ve devlet-dışı aktörlerin davranışlarını ve birbirleriyle etkileşimlerini (uluslararası anlaşmazlıklar ve işbirlikleri dahil) araştıran, inceleyen, yorumlayan kişidir. Sözlü ve yazılı iletişim yeteneği olan, yorum yapma ve olayları analiz edebilme yeteneğine sahip, yabancı dil öğrenmeye istekli, tarih, sosyoloji, psikoloji, hukuk, ekonomi alanlarına ilgi duyan,  İnsan ilişkilerinde başarılı ve ikna edici, ekip çalışmasına yatkın  Yeniliklere açık, yaratıcı, okumayı seven  Sorumluluk duygusu yüksek,  empati yeteneği yüksek,  Planlama ve organizasyon yeteneğine sahip, Seyahat engeli olmayan,  Temsil yeteneğine sahip kişiler olmaları gerekmektedir.

Genelde büro ortamında çalışılır, zaman zaman yurt içi ve yurt dışı seyahatler gerekebilir. Özellikle medyada, düşünce kuruluşlarında ve uluslararası örgütlerde istihdam edilen uluslararası ilişkiler uzmanlarının kamuoyu araştırmaları yerinde incelemeler ve özellikle de mültecilerle ilgili faaliyetler için yurt içinde ve yurt dışında zaman zaman sahada görev yapmaktadırlar Bu bölüm mezunları kamu sektöründe, özel sektörde ve sivil toplum kuruluşlarında iş imkanına sahiptirler. Mezunlar, başta Dış işleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Kalkınma ajansları gibi devlet kurumlarında; Uzmanlık, müfettişlik, kaymakamlık, meslek memurluğu gibi görevlerde çalışabilir, ayrıca çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve uluslararası bankalarda çalışılabilir, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları gibi devlet bürokrasisinin üst kademelerinde görev yapabilirler.

Yine aynı şekilde uluslararası iktisadi ve ticari ilişkiler konularında da yetişen öğrenciler özel sektörün her kolunda iş imkanına sahiptirler. Günümüzde ülkemizde ve dünyada sayıları ve önemleri artan düşünce kuruluşları uluslararası ilişkiler uzmanlarını yoğun istihdam etmektedirler. Özel sektörde başta şirketlerin dış ticaret bölümlerinde, Türkiye ve dünyada faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinde, düşünce (think tank) kuruluşlarında, siyasi partilerde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada, uluslararası örgütlerde ilgili konularda uzmanlık-danışmanlık gibi konularda görev yapabilirler. Ulusal ve uluslararası destekli projelerin hazırlanması, uygulanması ve yönetilmesi uluslararası ilişkiler uzmanları"nın önemli çalışma alanlarındandır. En az bir yabancı dil bilmek zorundadırlar, ikinci yabancı dil bilmek iş bulmayı kolaylaştırıcı özelliktir. Yüksek lisans ve doktora sürecinin sonunda üniversite de öğretim üyesi/görevlisi olma imkânı bulunmaktadır.

Uluslararası ilişkiler, ekonomi, uluslararası, halkla ilişkiler, uluslararası iktisadi, ticari ilişkiler, Özel sektör, devlet kurumları, Dış işleri Bakanlığı , İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kamu, İnsan ilişkileri